Sikeres pályázat – tájékoztatás

Complex Biomechanical Diagnostics Tool (xDx) tervezése, fejlesztése és gyakorlati eredményeinek kutatása

A projekt bemutatása

Kedvezményezett neve: MOLARIS Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe: „Complex Biomechanical Diagnostics Tool (xDx) tervezése, fejlesztése és gyakorlati eredményeinek kutatása”

A támogatás összege: 199.212.636,- Ft

A támogatás mértéke: 65,0272%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.06.30.

A projekt azonosító száma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00237

A projekt tartalmának bemutatása

A fejlesztés célja az ortopédiában, reumatológiában, fizioterápiában, a gyógytornász szakma számára és a sport minden területén (fitness wellness központokban, prevencióban, élsportoló gyengeláncszemeinek managelésében, terhelésélettan diagnosztikában, idősek sportja, rehabilitáció), gyorsan használható és adekvátan visszacsatolható komplex szemléletű diagnosztikai eszköz létrehozása, melyben a már meglévő technológiákon túl a nóvumként megjelenő komplex szemlélet, valamint az emberi test egyes deformitásai, aszimmetriái várhatóan pontosabban és olcsóbban diagnosztizálhatóvá válnak.

A projektben megvalósuló műszeregység preventív céllal történő alkalmazása csökkentheti az állami egészségügyi költségvetés terheit. Komplex szemléletként a nem egyes problémára vagy testszegmentumra fókuszáló, hanem az egész embert egy funkcionális egészként az emberi szervezet statikai elemeit és a rá ható komponenseket teljes egészében vizsgálva a tényleges ok(ok), gyenge láncszem(ek) válnak definiálhatóvá értelmező és ebben az egészben ok-okozati összefüggést vizsgáló eljárásként értelmezendő Az élsportolói karriert befejező sportolók jelentős része küzd a sport okozta egészségügyi problémákkal (ízületi sérülésekből, kopásokból adódó ízületi problémák, gerinc problémák, magas vérnyomás, szívritmus zavar stb.) melyek nagy része az optimális monitorozás és prevenciós technikák segítségével elkerülhetővé válnak. Így csökkentve az állami egészségügyi költségvetés terheit.

Complex Diagnostics Tool segítségével javítható a társadalom és sportolói társadalom általános egészsége. Az újdonságtartalom mindenféleképpen az a komplex szemlélet, amely nem egyes problémára vagy testszegmentumra fókuszál, hanem az egész embert egy funkcionális egészként értelmezi és ebben az egészben keresi az ok-okozati összefüggést. Például egy térdfájdalommal rendelkező egyén esetén, aki rendelkezik talp hosszanti boltozat süllyedéssel, nem elegendő a térdfájdalmat megszüntetni, hiszen ha a kiváltó okot – a hosszanti boltozatot – nem kezeljük, várhatóan a térd probléma rövid időn belül visszatér.

Az eszközrendszer által szolgáltatott adatok fogadását és feldolgozását a projekt során készített informatikai rendszer végzi. A műszerekből érkező digitális adatfolyam (mérési eredmények) a műszereknek megfelelő specifikáció alapján lekódolt interfész(ek)en keresztül kerül tárolásra, majd a szakorvosi útmutatás és támogatás alapján szintén a project eredményeként fejlesztett algoritmusok után kerül feldolgozásra. Az adatok feldolgozását követően a fejlesztett szoftver – szintén a szakorvosi támogatás bevonásával – a kiértékelésen túl, az előre definiált diagnózisokból is összefoglalót készít. Ezt a személyre szabott összefoglalót a szakorvos természetesen tovább szerkesztheti, amennyiben szükséges. Az adatok tárolása innentől két különböző eljárással és felhasználási céllal történik. Egyfelől az adatvédelmi törvényeknek megfelelően biztosítják a vizsgálat alanyának későbbi vizsgálataihoz az előzményeket (kartonozás), másfelől anonimizált módon, felhőben tárolva lesznek elérhetőek (megfelelő jogosultságkezelés mellett) más kutatócsoportok számára.

Eltérő geolokációs tartományok eltérő antropometriai eredményekkel szolgálnak, melyet a felhő alapú, szakemberek által hozzáférhető módon tárolt adatok segítenek megérteni, összefüggéseiket, illetve ellentmondásaikat feltárni. A projekt részeként kialakításra kerülő felhő-szolgáltatás megteremti az alapjait annak a globális szolgáltatásnak, melyet a termék és a termékhez kapcsolódó szolgáltatások piacra lépésével kívánunk felhasználni, illetve kibővíteni. Figyelembe véve azt, hogy a vizsgálatokat külön-külön lefolytatva, azok együttes ideje cca. 1,5 órát tesznek ki, szemben az xDx által lefolytatott, nagyjából 10 perces vizsgálatával, mindenképpen arra számítunk, hogy a sportorvosi, magán orvosi, egészségközponti, majd EÜ intézmények nagy érdeklődést fognak tanúsítani, tehát a terméket mielőbb sorozatgyártásra kell felkészítenünk.